Negyeddöntősök a magyar lányok

Csapat Európa Bajnokság Lisszabon 2014.09.25

A Lisszabonban folyó csapat EB-nek nem csak az a tétje, kinek sikerül majd dobogóra állnia, hanem az is, hogy a következő esztendőben melyik nemzetnek kell majd alacsonyabb osztályban szerepelnie. Mind a négy csoportból az első kettő jut ugyanis a főtáblára, míg a többiek a 9-14. helyért küzdenek. Hogy a 15. és a 16. helyért miért nem? Mert amelyik csapatnak e két hely valamelyike jut, az elbúcsúzhat a legfelső osztályból. Ezekért a helyekért tehát, valószínűleg, senki nem fog küzdeni…

A magyar lányok Luxemburg elleni mérkőzését Lovas Petra kezdte, és 3:1 arányban győzött Sarah de Nutte ellen. Ezután Póta Georgina következett, de a meccset 0:3 arányban elvesztette Ni Xia-lian-nal szemben. Madarász Dóri viszont - bár a harmadik negyedben kissé kiengedett - könnyedén verte Tessy Gonderinge-t 3:0-ra. Újra Gina következett, de most nem hibázott, és Petrához hasonlóan 3:1-re verte Sarah de Nutte-t.

Lovas Petra Lisszabon 2014.09.24.

Ezzel a 3:1 arányú győzelemmel a lányok bebiztosították helyüket a negyeddöntőben. Sőt, miután a hollandok az ellenünk elszenvedett vereség után összekapták magukat, és leverték az oroszokat 3:1-re, három csapat is 4 pontos lett a csoportunkban. Ezért aztán a szett arány döntött. Ez alapján a „C” csoportban a győzelmet a mieink szerezték meg (20:16) a hollandok (18:15) és az oroszok (13:20) előtt. Az oroszok pedig a 0 pontos luxemburgiakkal együtt a 9-16. helyért folytathatják a küzdelmet.

Míg a lányok az első napon, a fiúk a másodikon játszottak dupla fordulót. Először az osztrákok ellen álltak asztalhoz, és mindjárt az első meccs győzelemmel végződött.

Kosiba Dániel azt a Robert Gardost – vagy Gárdos Róbertet – kapta el 3:1-re, aki több mint nyolcvan hellyel előrébb tanyázik nála a világranglistán. Ezt követően Pattantyús Ádám 3:0-ra kikapott Chen Wei-xingtől (két szettben is 11-9-re). Jakab János következett, aki az első szettet csúnyán elvesztette, az osztrák 3:11-re lépte le. Ezután azonban két szettben is a magyar fiú bizonyult jobbnak, és a harmadikban most ő mosta le az ellenfelét 11:3-ra. A osztrák azonban nem hagyta magát, és a negyedik szettet ismét megnyerte. Következett az ötödik, meglehetősen izgalmas játszma, ahol végül a Jakab Jani diadalmaskodott 16:14-re, és ezzel 3:2-re megnyerték a játékot.

A következő fordulóban a címvédő németekkel kellett megküzdeniük a fiúknak. Mondani sem kell, hogy sok esélyük nem volt Timo Boll-ékkal szemben.

Jakab Jánosé volt az első mérkőzés, rabolt is egy szettet Steffen Mengel-lel szemben, de ennél többre már nem futotta a fiúknak. Sima, 0:3 arányban maradtak alul, ahogy az a papírforma szerint várható is volt.

Ez azonban azt jelenti, hogy pénteken a 9-16. hely valamelyikéért játszhatnak, és ha nem akarnak kiesni, legrosszabb esetben is legalább a 14. helyet kell meg szerezniük. Ennél azonban jobb helyen kellene végezniük a 2014. évi csapat Európa Bajnokságon.