A lányok ezüstöt, a fiúk bronzot hoztak haza

Ifjúsági nyílt-bajnokság Varasdin

Befejeződött az ötnapos varasdi (Varazdin) viadal, a horvát nemzetközi ifjúsági és serdülő bajnokság. A 19 ország asztaliteniszezői között ott szerepeltek a magyar fiatalok is, és nem is akárhogyan. A leány csapat a második, a fiú a harmadik helyet szerezte meg.

Az ifik kiválóan szerepeltek. A csütörtöki Bruckner Máté – Majoros Bence páros ezüstje után az egri Timafalvi Gergővel kibővült csapat bronzérmet szerzett. 

A negyeddöntőben óriási küzdelemben kerekedtek felül ellenfelükön. Az igen csak vegyes összetételű, orosz, angol, bosnyák csapaton 3:2 arányban győzték le.

Ezt követően az első helyen kiemelt román csapattal kerültek szembe. A mieink keményen állták a sarat. Majoros Bence elvesztette ugyan 2:3-ra a meccset Cristian Pletea ellen – a román 7:2-ról fordítani tudott –, de Bruckner Máté nem csak meglepte, hanem le is győzte az ez évi serdülő Európa-bajnokot, Rares Sipost. Bencének a második meccse sem sikerült. Kiválóan játszott ugyan, még esélye is volt a győzelemre Alexandru Manoléval szemben, végül mégis a román fiú nyert 2:3-ra. Timafalvi Gergő következett, aki viszont 3:1 arányban szintén legyőzte Sipost. Így Mátéra várt, hogy eldöntse, tovább jut-e a csapat a döntőbe. S bár 0:3 arányban alulmaradt Cristian Pletea-val szemben, az eredmény nem mutatja, hogy mennyire szoros meccset játszottak. 

A románok végül a győzelmet is megszerezték, miután a szlovéneket 3:1 arányban verték a döntőben.

Még több izgalmat hozott a leány csapat viadala. A lányok ugyanis a döntőbe is bekerültek, miután 3:1 arányban elütötték az orosz „A” gárdát a továbbjutástól. Az első mérkőzésen az oroszok legjobbja, Anasztaszja Kolis, nagy nehezen legyőzte a serdülőként az ifik között játszó Hartbrich Leonie-t, de ennél többre már nem futotta a csapatnak. Imre Leila Angelina Iszpirian-t, Fehér Orsi pedig Anasztaszja Komová-t lépte le 3:0 arányban. Végül pedig Leila, ha nehezen is, de 3:2-re legyűrte Kolis-t.

Az oroszok után a döntőben megint az oroszok következtek. Ezt a „B”-nek nevezett csapatot azonban még csak megszorítani sem tudták lányaink. Mindhárman 0:3 arányban maradtak alul, de ennek ellenére sincs semmi szégyenkezni valójuk.

A páros és a csapatversenyen elért sikerektől felbuzdulva vártuk, hogy talán az egyéni viadalon is felkapaszkodhat valaki a dobogóra. Erre azonban sem a fiúknál, sem a lányoknál, sem az ifiknél, sem a serdülőknél nem volt reális esélyünk. A serdülő fiúknál látszott némi sansz az éremszerzésre a 13 éves, KSI-s Juhász Patrik révén, de miután a negyeddöntőben megállította a szlovén Peter Hribar 0-3-ra, ez az álmunk szertefoszlott.